"L'Herència de Coderch", exposició i documental
"L'Herència de Coderch", exposició i documental
Homenatge a Coderch en el 100 aniversari del seu naixement
Del 27 de novembre de 2014 al 30 de gener de 2015 a MINIM Barcelona (Via Augusta, 185) · Prorrogada fins a l'1 de març de 2015.
Amb “L'Herència de Coderch”, MINIM va retre homenatge a la figura de José Antonio Coderch de Sentmenat amb motiu del centenari del seu naixement, esdeveniment que no havia comptat amb grans reconeixements institucionals.
L'homenatge, realizat a partir d'una investigació sobre la figura i obra de Coderch, es va materialitzar en dues propostes:
Exposició “L'Herència de Coderch”
L'exposició va ser fruit d'una investigació duta a terme per l'Elina Vilá, arquitecta de l'estudi vilablanch, sobre la vida i obra de Coderch. La investigació va durar gairebé dos anys i va culminar amb la recuperació de “La Herencia”, un projecte inèdit al qual Coderch va dedicar gran parte del seu temps en els últims anys d ela seva vida, i que ell considerava la seva herència com a arquitecte. Aquest projecte estava extraviat i va ser recuperat i documentat per pdrimera vegada per a aquesta exposició.
MINIM, ubicada a l'edifici Monitor de Coderch, es va convertir en l'espai expositiu. A més a més de l'exposició “La Herencia de Coderch”, es va crear un interior típic de Coderch a l'aparador de la botiga amb objectes personals cedits per la família. La xemeneixa Capella, les cadires Safari originals de la seva casa a Espolla i la taula tisora de fusta, ambdues peces redisenyades pel Coderch, la làmpada de paret Junco d'Alfonso Milà i Federico Correa, la làmpada Moor, la làmpada Disa, objectes personals seus i un mural de fotografies. Tot aquest espai estava limitat per les persinales Llambí, també dissenyades per l'arquitecte. A la planta superior es va recrearr una làmpada Disa a gran escala, fent un homenatge poètic al seu disseny més icònic.
Producció del documental “Recordando a Coderch”
“Recordando a Coderch” és un documental dirigit por Poldo Pomés que ofereix un retrat coral de Jose Antonio Coderch com a arquitecte i com a persona, a través del testimoni dels qui el van conèixer. Entre ells, destacats personatges com Josep María Ballarín, Oriol Bohigas, Federico Correa, Carlos Ferrater, Joan Margarit, Miguel Milá, Rafael Moneo, Oscar Tusquets i Jordi Viola.
Juntament amb les projeccions, i com a activitats paral·leles, es van organitzar dues taules rodones sobre el llegat i l'obra de Coderch, amb una gran afluència de públic, que confirma la repercussión educativa i cultural obtinguda per l'exposició.