'Dirigir una orquestra: art, tècnica o màgia?' Ponència a càrrec del Dr. Carlos Calderón.
'Dirigir una orquestra: art, tècnica o màgia?' Ponència a càrrec del Dr. Carlos Calderón.
El proper 21 de març tindrem l'honor d'acollir a MINIM Barcelona una nova ponència a càrrec del Doctor en Humanitats, arquitecte i músic Carlos Calderón. Habitual conferenciant al Gran Teatre del Liceu, al Palau de la Música i en diverses institucions culturals catalanes, en aquesta ocasió, Calderón ens parlarà sobre la figura del Director d'Orquestra.
Tot i ser la persona més visible en un concert és, alhora, el més incomprès. Les opinions sobre el seu ofici oscil·len entre el “qualsevol ho pot fer” i “el superhome que ha de saber més que 100 músics junts”. En resum, tots en algun moment ens hem fet la pregunta: “però cal realment aquest personatge?”. La resposta és, per descomptat, afirmativa. No només cal al concert, sinó abans i després.
A través d'abundants exemples audiovisuals i un discurs amè que no sacrifiqui la complexitat i la densitat, el professor Calderón intentarà delinear aquest personatge que no només fa de mediador entre compositor i orquestra, sinó que també “dirigeix” el públic i el guia en la seva audició i experiència estètica. Una gestualitat comprensible, un domini dels aspectes històrics, formals i musicals i un factor misteriós són els elements que permeten crear una experiència musical excitant.
No és estrany que el Director d'Orquestra hagi estat metàfora per referir-se a altres tipus de direcció i gerència, però tant les similituds com les diferències ens permeten comprendre'l encara més. En altres paraules, així com dirigir no és “donar ordres”, dirigir una orquestra és més que agitar els braços. I igual que al món gerencial, els estils són molt diversos i tots busquen el mateix: la correcta interpretació del planejat i l'hàbil maneig de les expectatives.
Sobre Carlos Calderón Urreiztieta
Doctor en Humanitats, arquitecte i músic, Calderón (Caraques, 1959) és conferenciant actiu al Gran Teatre del Liceu, al Cercle del Liceu i Amics del Liceu, així com al Palau de la Música i en diverses institucions culturals catalanes. Des de la seva arribada el 2003 a Barcelona, s'ha incorporat a la vida cultural i musical de la ciutat distingint-se pel seu rigor investigatiu, així com per la seva amenitat i la preparació de presentacions audiovisuals molt suggerents.
Ponència: Dirigir una orquestra: art, tècnica o màgia?
Dijous 21 de març a les 19:30 h
Via Augusta, 185. Barcelona
RSVP news@minim.es